Crăciunul pe rit vechi și Bucovina cailor năzdrăvani

 

Floarea vieții înflorește pe zidul mănăstirii Moldovița, iar caii moldovenești  dau viață picturilor de pe pereții bisericii mănăstirii.

floarea vietii

Sfinții Gheorghe, Dimitrie și Mercurie, toți călare pe cai moldovenești, toți pictați de Toma zugravul sau Toma de la Suceava, pictorul curții lui Petru Rareș.

sf gheorghe

Sf. Gheorghe

sf dimitrie

Sf. Dimitrie

sf mercurie

Sf. Mercurie

Întotdeauna este un motiv să te afli acolo unde drumul spre tine te îndeamnă să umbli. Rămâne doar să-l afli.

 

Crăciunul pe rit vechi în Bucovina este tema taberei de fotobloggeri,  #tfb7 , #peritvechi, organizată de FotoUnion cu sprijinul Consiliului Județean Suceava.  Până aici, toate bune și frumoase.

Copiii la colindat,

copii

corul de bărbați care m-a plonjat în timpurile în care vocile bărbaților se făceau auzite cu curaj și cu mare putere. Tradiții frumoase pe rit vechi, când ei sărbătoresc Crăciunul, iar noi, cei cu ritul nou, ne pregătim de bobotează.

cor de barbati

Crucile de gheață din marginea drumului nu trebuie să mire pe nimeni. Suntem în Bucovina cea mărturisitoare de credință, cu munții plini de călugări trăitori în taină și pace, stând de veghe la hotarul lumilor, pentru o lume mai bună.

cruce de gheata

Într-o Bucovină unde oamenii își pun cu drag tricolorul la căciulă.

tricolor

iar culorile naționale le regăsim pe tronul Lui Petru Rareș, fiul lui Ștefan cel Mare și al Răreșoaiei.

scaunul lui petru rares

Doar că serpentinele și perspectivele largi  îmi aduc aminte de Bucovina cea frumoasă, pe care anii din urmă mi-au înfățișat-o în multe chipuri, în multe drumuri. Ba la etapele de campionat de anduranță de la Horodnic, ba la Rădăuți și Mitoc în căutare de cai din rasa shagya arab, ba la Lucina în căutarea unor răspunsuri legate de identitatea ecvestră a României și a unei rase enigmatice-Huțulul.

Drumul ne-a oprit la Moldovița. Un loc frumos. Dar nu subiectul mănăstirilor din Bucovina avea să trezească interesul meu. Ci peretele sudic al bisericii, cel restaurat, unde regăsim caii moldovenești  influențând până și hermeneutica biblică.

magii

Mănăstirea Moldovița are hramul Bunei Vestiri. Iar această bună vestire are loc călare în viziunea zugravului curții.

Adica vedem magii, pe Melchior, Gaspar și Melchisedec călare în goană pe cai moldovenești, grăbiți să asiste la nașterea Domnului.

magi +inger

 

Caii moldovenilor, erau renumiți chiar în lumea turcească, unde a rămas cunoscut proverbul: Nimic nu e mai frumos decât un tânăr persan, călare pe un cal moldovenesc.

Magi călare, îngeri călare…

inger calare

Fecioara Maria cu pruncul Isus călare pe un bălan moldovenesc și nu pe un măgar. Cu pruncul îmbrăcat într-o prea frumoasă cămașă tradițională.

fecioara cu pruncu

Ce altceva  pot să îmi doresc eu, călător călare, decât o astfel de simbolistică a Crăciunului, fie el pe rit vechi ori nou?

De fapt pot. Să revin cu caii în vară, când #calareincarpati  ajunge și în Bucovina.

Dar țineti aproape. Mâine avem o destinație plină de promisiuni. La 1400 de metri. Acolo unde cresc huțulii cei renumiți.  A căror poveste o s- o aflați mâine. Pe îndelete. Dacă veți dori.

P.S.

Dacă nu aveți somn, și dacă limba frâncilor vă ajută, găsiți mai jos descrierea calului moldovenesc în lucrarea Les Chevaux de l/Empire Autrichien, scrisa de un autor al cărui nume la ceasurile acestea îmi scapă.

Bună lectură!

Les chevaux dans l'Empire Autrichien_Cheval de selle transilvain03

 

 

Les chevaux dans l'Empire Autrichien_Cheval de selle transilvain04

 

Les chevaux dans l'Empire Autrichien_Cheval de selle transilvain05

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>